🎵 Sommar, sommar å sol 🎵 Å vi har massor av nyheter och rapporteringar!

Bergslagens bokloppis

Det första vi måste rapportera om är att skandinaviens största bokloppis har öppnat för säsongen igen! I år är det 20-årsjubileum (fast det är 21 säsongen hur nu det går ihop 😂). Invigningshelgen slog alla sorts rekord och det är helt fantastiskt att se så mycket människor – stammisar, första-gångare och allt där emellan (så mycket kärlek ❤️)!

För oinvigda innebär bergslagens bokloppis hylla efter hylla av böcker, ekologiskt café, kulturprogram (kl 14), konstgalleri, visitors center, bokskulpturer och mycket mycket mer. Vi har öppet helger (lör-sön) kl 10.00-16.00 t.o.m. 13 augusti.

Kolla in årets kulturprogram här (Kom å var publik! Utbudet är fantastiskt 😍)

Mer info: https://bokloppis.se/

Följ oss på sociala media!

Skriften om 20-årsjubileumet

I samband med bokloppisens 20-årsjubileum har vi tillsammans med författaren Sten Björnulfsson tagit fram en skrift som heter ”berättelser om Bergslagens Bokloppis 2003-2023”. Skriften finns i skrivande stund inte i fysisk form förutom ute på bokloppisen i ett blädderexemplar men det går bra att läsa den här på nätet.

För att läsa denna skrift om hur allting började klickar du här!

Berättarboxen

Vårt projekt med berättarboxen lever vidare. Berättarboxen är ett inspelningsrum som vi har på offentliga platser (så som bokloppis här ovan) där vem som helst kan gå in och spela in sig.

Varför kan man undra? Vi tror att om människor pratar och berättar saker för varandra kan vi skapa ett öppnare samhälle. Med devisen ”alla har något att berätta” har vi spelat in människor och försöker lyfta upp inspelningarna i olika gestaltande former (teater, poesi, podcast mm).

Just nu står vår stora berättarbox på bokloppisen i Södra Hyttan så ta chansen att komma och berätta något i sommar. I år har vi utvecklat boxen att vara ännu mera användarvänlig.

Mer info finns på: https://www.berattarboxen.se/

DESSUTOM! Nu går det också att lyssna på premiäravsnittet för podcasten ”Berättarboxen” som en kan hitta genom att leta efter just ”Berättarboxen” där det finns poddar. Annars kan ni också lyssna på den genom att använda vår händiga spotify-widget nedan.

Cirklar och evenemang

Vi har avslutat cirkelverksamheten för sommaren men kan nu utlysa de nya datumen i höst

SöndagsÖppet

Alltid LagningsCafé 12-15, sedan MusikCafé 15-17. Första söndagen i månaden

 • 3 september
 • 1 oktober
 • 5 november
 • 3 december

Kulturprogrammen är ännu ej spikade förutom att den 3 september kommer vi att ha ”Öppen Scen”.

Kolla hur trevligt vi hade på SöndagsÖppet i april, maj och juni här!

För mer info om LagningsCafé: https://lagningscafe.wordpress.com/

Brädspelsonsdag

Brädspelskvällarna fortsätter att vara stor succé! Vi börjar alltid 18:30. Här är höstens datum (skriv in i kalendern 😜):

 • 16 augusti
 • 30 aug
 • 13 sept
 • 27 sept
 • 11 okt
 • 25 okt
 • 8 nov
 • 22 nov
 • 6 dec

Året som gått

Kulturkooperativet har haft årsstämma och vi har rundat av år 2022 (det är faktisk även vårat 20-årsjubileum 2023🤩).

Om du vill veta vad vi hade för oss förra året kan du nu ta chansen att läsa vår årsberättelse som vi lagt ut på nätet här!

Vi avslutar nu med den avslutande texten i årberättelsen:

Vi tackar alla för året som gått, ingen nämnd och ingen glömd och ser fram emot många nya samarbeten. Vi känner oss oerhört privilegierade att utifrån denna plats, vårt stationshus, få vara med och skapa möten, konst och kultur som sprider sig som ringar på vattnet ut i världen. 

Och i en tid då vår värld står inför spännande och samtidigt skrämmande utmaningar har den sociala hållbarheten en ännu större betydelse än någonsin.. Det är dags att kavla upp ärmarna och möta det som står framför oss med nyfikenhet, respekt och kärlek.

Glad sommar! ☀️