Bredsjö Stationshus är en arena för möten och samtal mellan människor från byn och jordens alla hörn. Vi vill att vår mötesplats ska fyllas med teater, caféverksamhet, musik, dans och spännande samtal, samt vara en möjlighet för människor att skapa sina egna kreativa projekt.

Innan renovering 2003

Kulturkooperativet har sin bas i det fagra Bredsjö i djupet av de mörka Bergslagsskogarna. Vår lokal är Bredsjös gamla tågstation där vi har skapat en kulturell mötesplats både på lokal och internationell nivå.

När vi köpte huset 2003 var huset i mycket dåligt skick – fasaden var sliten, några av bottenstockarna var ruttna, källaren var vattenfylld o.s.v. men allt eftersom åren gått har renoveringsarbetet gjort huset mer och mer dugligt för vår verksamhet.

Vi har renoverat fönster, korrigerat stuprännor och skrapat bort den gamla gula färgen utvändigt. Vi har återställt huset till dess ursprungsfärg – Falu rödfärg. Sommaren 2004 kontaktade vi IAL – en organisation som jobbar med internationella arbetslag. Organisationen ordnar volontärer från hela världen som arbetar i utbyte mot mat, husrum och kulturella upplevelser i syfte att överbrygga fördomar och verka för en fredlig värld. Resultatet blev helt fantastiskt med tio ungdomar från Europa, utbytta bottenstockar, målarverkstad, mer rödfärg, teaterworkshops,   toalettrenovering, viskonserter och massor, massor med fina möten!

Bredsjö stationshus 2017

2005 ordnade vi åter ett arbetsläger och den gången dyker det upp deltagare från hela världen bl.a. Sri Lanka, Japan och Mexico. Det blev naturutflykter, skrapning, workshops, taklagning, loppis, finsk rökbastu och mycket mer. Veckorna avslutades med ett kulturcafé där byborna bjöds in att träffa volontärerna och vice versa. Lokala förmågor uppträdde och kvällen slutade i eufori.

Så har det fortsatt i många år till. Vi har fått in en panna i huset, rivit och byggt om golvet ner till källaren i godsavdelningen, vi har rustat lägenheten uppe i huset – Dränering runt huset och installation av en pumpbrunn. Nu är huset i det närmaste klarmålat utvändigt och de flesta vattenskadorna är fixade?  Vi har byggt om undervåningen till mer utav en teaterlokal och fixat till i godsavdelningen så att vi har ett ordentligt förråd. Vi har flyttat biljettluckan och fått ett nytt kontor och snart ska vi göra klar vår nya foajé och vi hoppas kunna göra det sista för att tillgänglighetsanpassa huset.

Om ni är mer nyfikna på vår verksamhet så kan ni titta in eller hör av er så kanske vi bjuder på en fika och en guidad tur i huset. Hjärtligt välkomna!

[Bokningskalender Stationshuset]